Paška sirana d.d je je sirana s najdužom tradicijom proizvodnje na otoku Pagu. Nastala je kao mala poljoprivredna zadruga 1946. godine kad je okupljala nekoliko otočnih, manjih zadruga. Danas je to moderna sirana koja izvozi u Ameriku, Singapur, Ukrajinu, a njihov sir se prodaje i diljem Europske Unije.
Vrhunac dotadašnjeg rada bio je 2008. godine kad je napravljen novi, suvremeni pogon financiran sredstvima EU. Bio je to jedan od prvih projekata financiranih iz pretpristupnih fondova EU. U njemu rade novi i najmoderniji uređaji za proizvodnju sireva, ali ono što je vrlo bitno, ipak najveću ulogu u proizvodnji ima čovjek. Paška sirana je i najveći proizvođać paškog sira jer ima stado od oko 3000 ovaca i 20 ljudi radi samo u sektoru stočarstva.
Osim Paškog sira koji je njen najvažniji proizvod, Paška sirana proizvodi još desetak vrsta sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka; miješane sireve Dalmatinac i Pramenko, sir s kaduljom Mediterano, sir s paprikom Paprenjak, kravlje sireve Trapist i Primorac, mladi kravlji sir Parenjak i Jubilarni sir Pagus kojeg su proizveli povodom njihovog 70.jubileja, a odnedavno su počeli i s proizvodnjom sirnih namaza. Osim ovih sireva, proizvode i ovčju i kravlju skutu, a budući da imaju i svoje stado ovaca gdje radi 20 ovčara, prodaju i pašku janjetinu. Mlijeko za svoje sireve dobivaju od vlastitog stada, ali i od svojih kooperanata. Ono na što su jako ponosni je da s nekima od kooperanata surađuju više od 40 godina.
Sirevi Paške sirane nagrađeni su na mnogobrojnim natjecanjima i ocijenjivanjima sireva diljem svijeta. Tako da je njihov Paški sir proglašen i Najboljim sirom Srednje i Istočne Europe na World Cheese Awards-u, a i Best in Category, najbolji u kategoriji ovčjih sireva na Global Cheese Awards-u.
Paška sirana se predstavila na brojnim sajmovima, a zahvaljujući izvozu u Ameriku- glas o Pagu i vrhunskom siru koji se tamo proizvodi prenijela je u svijet. O Paškom siru pisao je čak i New York Times, a uvršten je i na popis jednog od najboljih sireva na svijetu.